Thursday, June 28, 2012

Kesihatan Selepas Bersalin!

Tahniah saya ucapkan kepada mereka2 yang baru menerima kehadiran "orang baru" dalam keluarga anda. Kepada emak,ibu, mami, mama atau umi jangan lupa kepentingan menjaga kesihatan selepas bersalin atau lebih dikenali sebagai tempoh berpantang. Biasakan dengar orang tua2 cakap masa bersalin tu urat putus? Erm memang pun sbb bukan senang nak meneran keluarkan baby banyak tenaga yang digunakan. Walaupun cuma jahitan kat luar tu jer yang nampak tapi sebenarnya organ dalaman badan juga cedera semasa bersalin. Oleh itu penjagaan yang rapi diperlukan oleh ibu2 yang baru bersalin agar kecederaan yang dialami sewaktu bersalin tadi dapat dirawat dan mengembalikan tenaga kepada siibu. Penjagaan semasa berpantang ni bukan semata-mata berurut, bertangas, berbengkung, pakai pilis dan param sahaja, tetapi pemakanan juga harus dijaga. Selepas bersalin ibu2 kena pantau pengambilan makanan agar nutrien2 yang diperlukan oleh badan mencukupi untuk mengembalikan tenaga serta merawat kecederaan. Kepada anda yang biasa mengamalkan jamu anda boleh pertimbangkan apa yang saya nak kongsikan ni. Set Berpantang dari Shaklee. Apa yang ada dalam Set Pantang ni???



Set Berpantang dari Shaklee ni terdiri daripada vitamin2 asas yang diperlukan oleh orang dewasa dan ditambah dengan Zinc Complex yang berfungsi untuk menyembuhkan luka2 dalaman. Saya kongsikan secara   detail fungsi setiap vitamin yang terdapat dalam set berpantang ni.


(1) B-Complex : sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.

(2) Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.

(3) Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.

(4) Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin.


Set berpantang ini juga disediakan dalam bentuk "ekonomi" iaitu "Set Mampu Milik" bagi penggunaan 40 hari tempoh berpantang bagi mereka2 yang mengalami kekangan kewangan. Sudah ramai ibu2 yang berpantang dengan set ni.Anda boleh baca testimoni disini. So kepada ibu2 tepuk dada tanya selera!


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi sayaaniszzddin@gmail.com | SMS/WhatsApp 012-6088399 | add saya di FBanisvitashop untuk konsultasi percuma & LIKE fanpage anisvitashop untuk tips kesihatan/kecantikan.

*Penafian:   Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan. 

Salam Ceria,
Aniszzddin


No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Blog List

SHOUTBOX