Selama
ini coklat dianggap sebagai makanan junk yang tidak mempunyai nilai
pemakanan malah boleh memudaratkan kesihatan badan. Oleh yang
demikian, kajian-kajian telah dijalankan bagi mendapatkan fakta sebenar.
Hasil daripada kajian-kajian tersebut telah membukitkan beberapa
kenyataan berkaitan kebaikan dan khasiat coklat.
:: Coklat Makanan Berkhasiat ::
Coklat
bukan sahaja sejenis makanan yang berkhasiat tetapi juga menyumbang
kepada pemakanan yang seimbang berdasarkan kepada asas pemakanan
berikut:-
- Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
- Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
- Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
Maka coklat boleh menyumbangkan:-
- 15% Lemak
- 6% Protein
- 17% Karbohidrat
- 15% Tenaga
- ++ Vitamin dan Mineral yang diperlukan
:: Coklat Baik Untuk Kesihatan ::
Utusan Malaysia, Jumaat - 20 Ogos 1999
London - Penyelidik mendapati coklat adalah sumber sejenis bahan anti pengoksidan cetechin yang serupa dengan teh. Kajian yang dijalankan oleh sekumpulan doktor Belanda mendapati coklat itu sebenarnya adalah bahan perasa asli seperti teh mengandungi kompaun yang mampu melindungi kimia dalam tubuh daripada membinasakan sel-sel kita. Kebaikan coklat pula ialah sebagai bahan anti pengoksidan yang berkesan. Kandungan anti pengoksidan tersebut dalam coklat adalah empat kali ganda banyaknya berbanding kandungannya di dalam teh.
London - Penyelidik mendapati coklat adalah sumber sejenis bahan anti pengoksidan cetechin yang serupa dengan teh. Kajian yang dijalankan oleh sekumpulan doktor Belanda mendapati coklat itu sebenarnya adalah bahan perasa asli seperti teh mengandungi kompaun yang mampu melindungi kimia dalam tubuh daripada membinasakan sel-sel kita. Kebaikan coklat pula ialah sebagai bahan anti pengoksidan yang berkesan. Kandungan anti pengoksidan tersebut dalam coklat adalah empat kali ganda banyaknya berbanding kandungannya di dalam teh.
*************************************************************************
Bagi
wanita yang menghadapi PMS, makan coklat dapat membekalkan magnesium
yang diperlukan oleh badan. Datang bulan mengurangkan kadar magnesium
dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).
Selain
coklat, mengambil soya 40mg ke 80mg sehari boleh melegakan masalah yang
timbul akibat datang haid kerana soya mengandungi phytoestrogens,
struktur kimia yang hampir sama dengan estrogen. Mampu menolong
mengurangkan ketegangan.
Bagi
wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak
wanita, yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.
Sumber: ehoza.com
:: Lemak koko dalam coklat merendahkan paras kolestrol ::
Lemak
koko dalam coklat mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid
lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam
darah.
Sementara
asid sterik iaitu asid lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko
pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.
:: Coklat mengandungi bahan anti kerosakkan gigi ::
Melalui
kajian yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan
anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.
- Tannin ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak dan asid di dalam mulut. Asid yang terhasil daripada proses pemecahan makanan oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
- Kasein di dalam coklat sus pula bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan menghalang pertumbuhan plak dan seterusnya mengurangkan pengeluaran asid. Kasein juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
- Asid oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang pengeluaran asid.
:: Coklat mengurangkan risiko sakit jantung ::
Coklat dan serbuk koko mengandungi phenol sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan risiko sakit jantung. Phenol bertindak dengan menghalang lemak seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.
:: Coklat Untuk Kecantikan ::
Bagi kecantikan, coklat dapat membantu meningkatkan kecantikan. Kandungan yang terdapat dalam coklat memiliki banyak manfaat bagi kulit, misalnya berfungsi untuk menjaga kelembutan, melembapkan, mengencangkan dan memperhalus kulit. Coklat juga dapat memperlambat penuaan pada kulit, termasuk mencegah kerutan pada wajah. Coklat juga boleh dibuat mask dengan cara yang betul.
Sumber dari: http://kumpulan.info/cantik/tips-kecantikan
:: Coklat Tidak Menggemukkan ::
Coklat
tidak mengemukkan. Tidak ada satu jenis makanan akan menyebabkan
gemuk. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori.
Jika kalori ini tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang
menyebabkan kegemukan. Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana,
bukan sekadar coklat malah semua jenis makanan.
Sumber dari: ehoza.com
:: Coklat Hilangkan Stress ::
Coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, yang menjadi penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat keluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira.
Makan seberapa banyak dan kerap, coklat bukanlah bahan ketagihan. Permakanannya boleh dihentikan bila-bila masa.
Makan coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu.
Coklat bukanlah penyebabkan jerawat. Jerawat disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik. Jangan streskan diri, makanlah coklat. Ia boleh tenangkan anda sewaktu stress.
Ha amacam???? Kepada yang selalu dengar mitos tentang coklat ni bolehlah ubah cara pemikiran anda ye. Coklat kegemaran saya ialah FERRERO ROCHE! Mind to share yours?????
Salam Ceria,
Aniszzddin
No comments:
Post a Comment