Tuesday, April 4, 2017

Cara tingkatkan motivasi diri


Ramai orang ingat, kurang motivasi, rasa down memanjang atau kurang produktiviti adalah masalah psikologi. Psyco je orang tu, hantar kursus motivasi dan sebagainya pastu ok la..


Kenapa orang termotivasi bila pergi kursus saja & balik rumah macam down balik?

Sebab motivasi diri sangat berkaitan dengan bahan kimia dalam otak atau dipanggil neurotrasnmitter & bahan2 ni sangat berkait rapat dengan nutrisi.

Cadangan untuk kawan2 yang selalu rasa kurang motivasi & kalau anda adalah bos, mungkin boleh consider vitamin2 ni selain peruntukan untuk ceramah motivasi.

1. ESP - yang mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh badan. Sama ada yang badan boleh buat sendiri ataupun mesti ambik dari makanan.

Asid amino ni paling penting sebagai bahan mentah untuk penghasilan neurotransmitter dalam otak. Dalam buku The Role of Protein & Amino Acids in Sustaining And Enhancing Performance keluaran Institute of Medicine (saya google je ni), ada 1 chapter cerita pasal asid amino & neurotransmitter saja. 

Antaranya ialah:

Tryphtofan diperlukan untuk penghasilan serotonin.

Tyrosin dan phenylalanin pula perlu untuk penghasilan dopamin, norepinephrin dan epinephrin. 

Kesemua neurotransmitter di atas mengawal mood, semangat & motivasi diri. Kalau berkurang, memang kita akan selalu rasa sedih, rasa down. Tapi kalau terlebih, boleh terlebih excited, sampai orang yang nampak benda2 lain atau halusinasi tu sebab terlebih serotonin. Tapi selalunya bukan terlebih, tapi kurang neurotransmitter lain untuk mengimbanginya.

Tu antara 2 saja, asid amino lain juga diperlukan untuk mengangkut neurotransmitter dalam otak ni. Kalau kurang amino asid dalam diet, maksudnya neurotransmitter dalam otak juga akan terganggu.

2. Omega 3 - omega Guard Shaklee ni minyak ikan paling tulen di pasaran, menggunakan ikan laut dalam yang liar. Majoriti minyak ikan dipasaran guna hati. Kita tahu hati ialah tempat pembersihan toksik & kotoran dalam badan. Jadi, hati2 kalau minum minyak hati ikan.

Omega shaklee Mengandungi rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA & lain-lain lagi. Ramai yang dah tahu fungsi benda2 ni dalam menghubungkan sel2 otak.

3. Lecithin - Lecithin lagilah penting untuk otak. Dalam lecithin ada choline yang merupakan salah 1 neutotransmitter.

Lecithin juga adalah salah 1 komponen dalam tisu myelin, iaitu tisu pelindung saraf. Dengan kehadiran tisu ni, maklumat akan dihantar otak dengan cepat & tindak balas akan berlaku dengan cepat. Jadi, takdelah sendu2 lagi ya..

Lecithin juga boleh memperbaik memori jangka pendek. Kalau sokmo lupa2 tu, mungkin patut telan lecithin.

4. B complex - Vitamin yang sangat bagus dikala stress melanda. Bila kita stress, glucocorticoids, iaitu hormon yang akan respon bila kita stress. Antaranya ialah meningkatkan paras gula untuk buat tenaga. Orang stress ni perlukan banyak tenaga tau.

Vitamin B terlibat dengan tindakan glucocorticoid. Tanpa vitamin B yang cukup, hormon tersebut tak boleh jalankan kerja dengan baik.

Vitamin B juga sangat diperlukan dalam penghasilan neurotransmitter.
Kekurangan vitamin B memang dikaitkan dengan stress dan kurang semangat.

5. Performance Drink - Performance drink ialah minuman isotonik yang ada cukup dengan karbohidratnya, elektrolitnya yang sama dengan bendalir dalam badan kita.

Keseimbangan elektrolit ni perlu dijaga sebab kalau ada tak seimbang di otak, boleh menyebabkan sawan.

sekarang ni cuaca dah mula panas, elok sangat la minum Performancr Drink ni. Takut dehidrasi, elektrolit dalam badan dah tak seimbang. Macam2 masalah boleh terjadi. 



Nak order set ni atau nak dapatkan vitamin-vitamin lain boleh hubungi saya di 0126088399 atau email aniszzddin@gmail.com.

Salam ceria,
aniszzddin

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Blog List

SHOUTBOX