Thursday, June 14, 2012

Adakah anda menggunakan garam beracun????

HADIS Nabi Muhamad S.A.W ada menyebut garam adalah penghulu segala masakan atau makanan manusia. Makanan yang paling mudah seperti ubi rebus atau jagung rebus pun akan dibubuh garam dan tidak bahan lain. Bahkan makanan/masakan yang paling mahal sekalipun masih perlu menggunakan garam untuk menambah rasanya.

Antara kegunaan garam dalam masakan;
- Pengawet ikan supaya tidak busuk.
- Menghilangkan tahi kerang dengan merendam kerang ke dalam air garam sebelum merebusnya/masak.
- Kurangkan kemasinan ikan kering dengan merendamnya ke dalam air garam sebelum di masak.
- Mengurangkan pahit buah peria dengan merendamkan ke dalam air garam.
Awas! Sekarang Garam boleh berubah menjadu racun!!!! Garam yang dulunya dianggap emas putih kini menjadi racun putih sama macam gula putih. Kita semua sedang diracuni!
Garam sepatutnya mengandungi mineral yang penting untuk kesihatan badan kita. Tapi kebanyakan garam masakan yang kita makan telah melalui proses penapisan yang menghapuskan semua mineral penting tersebut.

Garam putih atau garam masakan kita hanya mengandungi Sodium dan Klorida yang sangat tinggi dan BERACUN jika diambil berlebihan.

Garam yang berlebihan akan memberi beban yang tinggi kepada buah pinggang yang boleh mengakibatkan buah pinggang gagal berfungsi. Penyakit buah pinggang akan menyebabkan pelbagai penyakit merbahaya lain seperti kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Garam yang berlebihan juga menyebabkan lebihan cecair dalam tisu *keasidan edema* yang merupakan punca terjadinya selulit. Jika kandungan garam terlalu tinggi, badan menggunakan semula protein lemak haiwan yang tidak dicernakan (biasanya terdapat dalam susu) yang juga tidak berguna dan tidak dapat dilupus atau dimusnahkan.

Protein inilah yang digunakan oleh badan untuk untuk membentuk asid urik untuk menghindarkan lebihan garam. Oleh kerana badan tidak dapat membuang asid urik , ia telah mengikat dirinya dengan sodium klorida *garam* untuk membentuk kristal baru dan menempatkan dirinya terus ke dalam sendi tulang .
Inilah yang menimbulkan pelbagai jenis penyakit Artritis , gout (sengal tulang) , karang buah pinggang dan pundi hempedu (gall bladder) .

Pengkristalan ini merupakan jalan terakhir sel badan dan organ bagi melindungi badan dari mengalami kerosakan mahupun keracunan akibat pengambilan makanan yang tidak betul. Tetapi dalam jangka masa panjang ia akan meracuni sistem badan kerana bahan berkenaan tidak dapat dikumuhkan atau dikeluarkan dari badan.

Jangan Berhenti Makan Garam!
Garam boleh menjadi racun tetapi kita perlu terus makan garam untuk hidup. Kita ada pilihan lain selain dari garam masakan yang berwarna putih itu.

Garam buluh adalah sangat berkhasiat dan mengandungi pelbagai mineral yang diperlukan badan. Tetapi harganya sangat mahal. Satu botol kecil berharga RM40!



Jangan risau sebab ada satu lagi jenis garam yang lebih murah tetapi sangat berkhasiat dan asli serta mengandungi mineral-mineral penting yang badan perlukan.

GARAM HIMALAYA


Garam Himalaya adalah garam yang lebih baik dari garam putih biasa sebab selain daripada Sodium Klorida, ia juga mengandungi mineral Potasium, Magnesium, Zat Besi, Copper, Iodin dan Manganese.
Anda boleh dapatkan Garam Himalaya ni kat mana-mana pasaraya!
Warna Garam Himalaya ni oren kemerah-merahan dan biasanya kat label ada tulis bahawa itu adalah Garam Himalaya. Harga pun berpatutan dalam RM2.89 – RM7 bergantung kepada packaging.

Saya menggunakan garam biasa yang macam kat atas tu tapi mulai sekarang saya akan cari garam yang berkualiti macam garam himalaya ni. Ye lah orang kata cegah sebelum parah! Anda bagaimana? Buat pilihan untuk hidup sihat dan sejahtera selalu!

Salam ceria,
Aniszzddin

No comments:

Post a Comment