Friday, December 9, 2011

Kepentingan Vitamin Dan Peranan Mereka Dalam Badan Kita

Vitamin adalah sebatian yang terdapat dalam makanan tertentu yang penting untuk kesihatan kita. Badan kita memerlukan mereka untuk pertumbuhan, fungsi, tenaga, membaiki tisu dan pembuangan sisa. Terdapat dua kategori vitamin: vitamin larut air dan larut lemak. Vitamin larut air seperti vitamin B dan C, perlu dimasukkan ke dalam diet harian kita sebagai badan kita tidak menyimpan apa-apa lebihan vitamin. Lebihan itu sedang dikumuhkan dalam air kencing. Vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, E dan K, diserap oleh usus dan diangkut ke bahagian-bahagian yang berlainan badan oleh sistem limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun. Tiap-tiap vitamin mempunyai tugas tertentu yang penting. Ia adalah penting untuk mengetahui apa dan bagaimana ia memberi manfaat kepada kita dan di mana mereka boleh diperolehi.

* Vitamin B1

Vitamin B1 adalah perlu untuk menukarkan gula dalam darah kepada tenaga, mengekalkan sistem saraf yang sihat dan menggalakkan pertumbuhan. Ia boleh diperolehi daripada gandum, kacang tanah, biji bunga matahari, kacang dan bijirin.

* Vitamin B2

Vitamin B2 membantu badan untuk menghasilkan tenaga. Ia adalah penting terutamanya semasa peringkat pertumbuhan dan pembangunan kerana ia membantu untuk memelihara membran mukus sihat dan melindungi sistem saraf, mata dan kulit. Vitamin B2 terdapat dalam keju, susu, yogurt, sayur-sayuran berdaun hijau, hati, buah pinggang, ayam dan roti.

* Vitamin B3 Vitamin B3 adalah penting dalam menjaga kesihatan kulit, sistem saraf dan sistem penghadaman. Ia juga membantu untuk melepaskan tenaga daripada makanan yang kita makan dan membantu dalam merendahkan tahap darah kolesterol dan trigliserida. Sumber-sumber diet vitamin B3 termasuk daging tanpa lemak, ayam, ikan, avocado, kacang tanah dan biji bunga matahari.

* Vitamin B5

Vitamin B5 membantu badan melawan jangkitan, menyembuhkan luka dan membina sel-sel. Ia membantu menguatkan sistem imun badan. Vitamin B5 terutamanya ditemui dalam hati, buah pinggang, ikan, telur dan produk gandum.

* Vitamin B6 Vitamin B6 mempunyai fungsi penting dalam pengeluaran sel-sel. Vitamin ini membantu untuk mengekalkan kesihatan sistem saraf dan imun. Ia memainkan peranan penting dalam mengekalkan leukosit (sel darah putih), yang menghasilkan antibodi. Selain daripada itu, ia membolehkan badan untuk menentang tekanan dan membantu mengekalkan keseimbangan kimia dalam cecair badan. Sumber-sumber diet Vitamin B6 termasuk daging, telur, kubis, tembikai, sirap pekat, yis, avokado, lobak merah, pisang, ikan, beras, kacang soya dan biji-bijian.

* Vitamin B12 Vitamin B12 membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan sel, terutamanya dalam pengeluaran eritrosit (sel darah merah). Ia juga membolehkan badan untuk karbohidrat dan lemak proses. Membantu sistem saraf untuk berfungsi dengan baik, meningkatkan daya ingatan dan penumpuan. Ia juga membantu proses badan asid deoksiribonukleik (DNA). Vitamin B12 boleh didapati dari ikan, produk tenusu, daging babi, daging lembu, kambing dan telur.

* Vitamin C

Vitamin C yang diperlukan untuk tulang, kulit sihat, dan otot. Ia memainkan peranan yang penting dalam pengeluaran kolagen, yang merupakan tisu penghubung yang memegang tulang bersama-sama. Vitamin C juga membantu melindungi tubuh daripada virus dan alahan. Selain itu, ia merendahkan tahap kolesterol dan membantu penyerapan zat besi. Sebagai antioksidan yang penting, melindungi badan dari radikal bebas dan membantu membaiki tisu yang rosak. Tambahan pula, ia membantu dalam pengeluaran hemoglobin dan sel darah merah, mempercepatkan penyembuhan luka dan mengekalkan kesihatan gusi dan gigi. Vitamin C boleh didapati dalam buah-buahan segar, beri, tomato, brokoli, lada hijau, sayur-sayuran dan kentang.

* Vitamin D

Vitamin D adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Ia membantu dalam penyerapan kalsium. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan penyakit riket, yang merupakan satu penyakit yang dicirikan oleh pelembutan tulang. Vitamin D boleh diperoleh daripada produk susu, telur, herring, salmon, sardin dan minyak ikan. Pendedahan kepada cahaya matahari adalah sumber vitamin D. sinar Ultraviolet daripada cahaya matahari boleh mencetuskan sintesis vitamin D pada kulit.

* Vitamin E

Vitamin E adalah penting untuk penyerapan besi, memperlahankan proses penuaan, dan kesuburan. Ia adalah sejenis antioksidan yang kuat yang membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan oleh radikal bebas. Ia juga membantu dalam pengeluaran sel darah merah, membantu mengelakkan pembekuan darah dan dipercayai untuk mengurangkan pembangunan jenis kanser yang tertentu. Sumber-sumber utama Vitamin E termasuk minyak sayur-sayuran, kacang, biji bunga matahari, telur, benih gandum dan sayur-sayuran berdaun hijau.

* Vitamin K

Vitamin K membantu pembekuan darah dan penyembuhan luka. Vitamin ini boleh diperoleh dari sayur-sayuran hijau, produk susu, minyak ikan, aprikot dan bijirin penuh.

Vitamin yang dinyatakan di atas adalah penting untuk kesihatan kita. Badan kita memerlukan jumlah tertentu setiap vitamin untuk berfungsi dengan baik. Namun pengambilan makanan harian kita tidak mengandungi jumlah vitamin yang mencukupi yang diperlukan oleh badan kita. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk mengambil vitamin tambahan setiap hari untuk membetulkan apa-apa kekurangan vitamin sebelum apa-apa masalah kesihatan yang timbul.


ANISVITASHOP.COM menawarkan set penjagaan kesihatan yang lengkap pada harga yang berpatutan (sila rujuk SENARAI SET KESIHATAN) untuk pilihan set yang ditawarkan. Sila hubungi saya di aniszzddin@gmail.com atau 012 6088399 untuk dapatkan konsultasi percuma mengenai vitamin yang sesuai untuk anda ataupun untuk membuat tempahan produk.

No comments:

Post a Comment