Friday, April 19, 2013

7 Makanan Elakkan Gout

GAOT - sejenis penyakit sendi yang berpunca daripada pembentukan kristal asid urik di dalam cecair sendi ekoran daripada kandungan asid urik yang tinggi di dalam darah.


Apa itu asid urik?



Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Berikut beberapa sumber makanan yang mempunyai tahap purin yang tinggi dan boleh mengurangkan penghasilan asid urik dalam badan.

 
1.Nanas
Nanas mengandungi enzim yang dipanggil bromelain yang merupakan anti-radang. Kajian telah mendapati bahawa dengan menambah bromelain boleh melegakan kesakitan yang dikaitkan dengan gout.

2.Halia
Halia adalah kuat anti-radang yang telah ditemui reapeatedly dalam kajian klinikal untuk mengurangkan keradangan kronik. Satu kajian pada tikus mendapati bahawa sebatian dalam halia boleh membantu untuk mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan pembentukan asid urik.

3.Kunyit
Kunyit telah lama diiktiraf sebagai anti-radang oleh banyak budaya dan telah terbukti dalam beberapa kajian. Sesetengah pakar mengesyorkan dos harian kunyit untuk mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan gout.

 4.Ceri
Jus ceri telah digunakan untuk mengurangkan gejala-gejala gout selama beberapa dekad. Kajian di Itali dan Amerika Syarikat telah melaporkan kejayaan dengan jus ceri sebagai rawatan gout, walaupun saintis tidak pasti apa mekanisme aktif dalam menghasilkan keputusan ini. Jus ceri tidak muncul untuk menurunkan paras asid urik secara langsung tetapi kajian menunjukkan bahawa ciri-ciri anti radang yang boleh memainkan peranan dalam mengurangkan serangan gout berlaku 3-4 kali setahun kepada kira-kira setahun sekali.

5. Cili
Cili yang kaya dengan vitamin C mengurangkan tahap asid urik.

6. Pegaga
Pegaga mengandungi tahap sederhana vitamin dan mineral dan dikatakan sangat memberi manfaat kepada buah pinggang. Ia boleh membantu untuk membersihkan badan daripada asid urik yang berlebihan.

7. Lemon
Kajian telah mendapati bahawa pengambilan vitamin C yang lebih tinggi mampu  merendahkan kadar gout. Cuba tambah lemon kepada air anda setiap hari untuk mengurangkan gejala gout

Owh ye sebelum terlupa, abang ipar saya penghidap GAOT, saya berikan dia Alfalfa Complex, kerana Alfalfa dikatakan mengandungi tahap purines yang tinggi yang boleh membantu mengurangkan penghasilan asid urik dalam badan. Alfalfa berfungsi dengan membantu untuk meneutralkan dan mengurangkan paras asid urik dalam darah, ia juga mempunyai ciri-ciri anti-radang dan antioksidan semulajadi

  
Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya di aniszzddin@gmail.com | SMS/WhatsApp 012-6088399 | add saya di FB anisvitashop untuk konsultasi percuma & LIKE fanpage anisvitashop untuk tips kesihatan/kecantikan.

*Penafian:  Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.


Salam Ceria,
Aniszzddin

No comments:

Post a Comment