Wednesday, December 28, 2011

Masalah kurang Susu Badan - Apa Yang Anda Patut Tahu???

Salah Faham Tentang Masalah Susu Badan Kurang

[credit http://mysuperkids.net/susu-badan-kurang-salah-faham-tentangnya/]

A. Saya dah perah | pam tapi susunya takde | tak keluar

Sebenarnya, jumlah susu yang dapat dipam tidak menggambarkan susu sebenar yang dapat badan kita hasilkan. Berapa oz susu yang boleh dikeluarkan dengan pam itu bergantung kepada keberkesanan pam tersebut, keadaan pam yang baik atau tidak, tisu payudara si ibu dan keselesaan semasa mengepam.
Setiap ibu mempunyai keupayaan yang berbeza untuk mengeluarkan susu badan. Ada orang susunya memang senang keluar, tak buat apa-apa pun terpancut2. Ada orang susunya tak semudah itu. Kerana itu ada ibu yang boleh survive dengan pam susu berharga RM10 tapi ada ibu yang memerlukan pam susu berharga beribu-ibu ringgit.
Sekiranya ibu menggunakan tangan, ia juga bergantung kepada sejauh mana kepakaran/skill si ibu dalam hands expressing.
Sekiranya susu yang dipam tidak banyak, kemungkinan ia bukan disebabkan oleh susu badan yang tidak banyak, sebaliknya masalah pam susu, kurang skill mengepam dan hal2 yang tidak berkaitan dengan susu badan kurang.
B. Breast saya lembik macam takde susu pun ..

Semasa di dalam pantang anak pertama, biasanya ibu mengalami bengkak susu yang ketara, namun ia semakin kurang apabila anak meningkat usia, dan adakalanya tidak mengalami bengkak susu setelah melahirkan anak berikutnya.
Ini adalah kerana semasa kali pertama menyusu, payudara masih dalam peringat ‘belajar mengenal waktu bayi menyusu’ jadi ia akan menghasilkan susu yang banyak bagi menampung keperluan bayi yang tidak tentu masa. Namun apabila bayi sudah ada waktu menyusu tersendiri, payudara dah belajar tentang rutin tersebut, dan ia tidak lagi full bloom sepanjang masa.
Lebih2 lagi jika ibu bekerja, kerana kurangnya stimulasi pada waktu siang.
C. Susu tak bocor macam dalam pantang dulu ..

Sesetengah ibu sentiasa perlu memakai breastpad untuk menampung susu yang sentiasa keluar. Ada ibu yang susu tidak langsung meleleh. Ia tidak memberi makna susu ibu yang meleleh2 itu adalah mempunyai susu yang banyak sampai melimpah tak muat breast. Kebocoran ni disebabkan oleh tindakan otot pada puting susu. Setiap ibu mempunyai keupayaan otot yang berbeza, jadi tahap kebocoran juga tidak sama antara satu sama lain.

D. Tak mengalami bengkak susu

Bila ibu masih lagi menyusukan anaknya secara terus (direct feeding), kadangkala keupayaan menghisap si bayi dengan mudah mengosongkan payudara. Ini adalah petanda yang bagus kerana lebih banyak susu bakal dihasilkan.

E. Tak mengalami Let-Down-Reflex

Let down reflex ialah bila puting tiba2 mengeluarkan susu, dan membuatkan si ibu berasa seperti dicucuk2 di bahagian payudaranya.
Tidak semua orang mengalaminya. Ada ibu mengalami reflex ini setiap kali teringatkan bayinya. Ada orang, tidak. Tapi ia tidak menunjukkan ibu yang tidak mengalami ejection reflex ini mempunyai masalah kekurangan susu.
Sebenarnya, apabila faham dan mahir mengaplikasikan prinsip asas ini (macam faham Maths!), masalah-masalah salah faham di atas tidak akan wujud. Samalah juga jika anda faham konsep 'suplemen' dan elemen-elemen yang berkaitan seperti 'healing crisis', 'penyerapan' dll.

Nasihat saya mudah --> jangan kalut, menggelabah, panik .. bertenang apabila anda dapati susu tiba-tiba drop atau takde langsung. Buat checklist dan muhasabah diri. Anda pasti bertemu jawapannya!

Bagi membuat pesanan vitamin atau mendapatkan konsultasi percuma, sila SMS 0126088399 atau email ke aniszzddin@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Blog List

SHOUTBOX